روانشناسی اعتیاد

 etiad

تیم روانشناسی اعتیاد مجموعه فرشتگان آسایش افتخار دارد خدمات درمانی و روانشناسی متنوعی برای تمامی افراد در گروه‌های سنی نوجوانان و بزرگسالان برای آقایان و خانم‌ها در زمینه روان درمانی اعتیاد ارائه می‌شود.

خدمات روانشناسی ترک اعتیاد و اعصاب و روان به صورت تخصصی و ویژه در زمینه مشاوره رفتاری برای تمامی سنین با اختلالات شناختی قابل توجه، مانند عقب ماندگی ذهنی، ناتوانی‌های رشدی و آسیب‌های سر، افراد با رفتارهای چالش برانگیز یا مشکل‌ساز و افراد با مشکلات سلامت روان و … در مجموعه روانشناسی اعتیاد و رواندرمانی فرشتگان آسایش ارائه می‌گردد.
روانشناسان ترک فرشتگان آسایش با بیماران و حامیان آن‌ها و سازمان‌هایی که با این افراد درگیر هستند به شکل دائم در ارتباط بوده و بر روی برنامه‌های رفتاری و فردی آن‌ها کار می‌کنند.

روانشناسی ترک اعتیاد فرد مصرف‌کننده در منزل و مرکز

شخصیت، مجموعه‌ای است از الگوهای رفتاری و شناختی منحصر به فرد و نسبتاً پایدار، که باعث پیش‌بینی رفتار فرد می‌شود. روانشناسان برای شناخت و طبقه‌بندی افراد، ویژگی‌ها و بیماری‌ها، از همان ابتدای پیدایش روانشناسی، در پی شناسایی الگوهای رفتاری، شناختی و هیجانی پایدار بوده‌اند تا با استفاده از آنها بتوانند رفتار افراد را در موقعیت‌های مختلف پیش‌بینی کنند.
اما وقتی صحبت از شخصیت یک فرد به اصطلاح معتاد می‌شود، با یک مشکل اساسی مواجه می‌شویم! و آن این است که آیا ویژگی‌هایی که اکنون در یک شخص مصرف‌کننده مواد اعتیادآور مشاهده می‌شود، از قبل وجود داشته یا پس از اعتیاد به تدریج در او به وجود آمده‌ است؟

بعضی از این خصوصیات را می‌توان قبل از اعتیاد در برخی افراد مستعد اعتیاد مشاهده کرد که پس از اعتیاد تشدید خواهند شد، مانند احساس حقارت. برخی از ویژگی‌های شخصیتی نیز فقط از طریق اعتیاد شکل می‌گیرند و از قبل وجود نداشته‌اند، مانند از هم پاشیده شدن سیستم روانی مبتنی بر واقعیت و استفاده از هر نوع مکانیسم روانی برای کسب لذت حاصل از مواد مخدر.

اختلالات مربوط به مواد  

این اختلالات شامل مصرف و سوء مصرف مواد مختلف نظیر کوکائین، شیشه، تریاک و الکل می­شود. در اثر استفاده از مواد مخدر وضعیت­هایی رخ می­دهد که منجر به مسمومیت، ترک، روان­پریشی، اضطراب و هذیان می­شود. در ادامه به تعدادی از اختلالات مربوط به مواد اشاره می­کنیم:

1.    اختلالات مربوط به مصرف الکل. شامل مصرف الکل است که از همه بیشتر در ایالت متحده مورد استفاده (و سوء استفاده) قرار دارد.
2.    اختلال مربوط به مصرف حشیش. شامل علائمی نظیر مصرف بیش­ازاندازه، احساس ناتوانی در عدم مصرف مواد و ادامه به مصرف به­رغم تاثیرات مخرب مواد روی زندگی است.
3.    اختلال مصرف مواد استنشاقی. شامل فروبردن بوی موادی مانند رنگ و محلل می­شود. افراد مبتلا به این اختلال، مانند سایر اختلالات مرتبط با مواد، آن­قدر میل قوی نسبت به این مواد احساس می­کنند که کنترل یا عدم دخیل شدن در این امر برایشان دشوار است.
4.    اختلال مصرف محرک­ها. شامل مصرف موادی نظیر شیشه، آمفتامین و کوکائین است.
5.    اختلال مصرف تنباکو. علائمی نظیر مصرف بیش از حد تنباکو، مشکل در کم کردن مصرف یا ترک، میل شدید و رنج بردن از تاثیرات مخرب اجتماعی در اثر مصرف تنباکو را به دنبال دارد.
6.    اختلال قمار

DSM قماربازی را هم ذیل این دسته­بندی قرار می­دهد. انجمن روان­پزشکی آمریکا توضیح می­دهد این تغییر «نشان­دهنده­ی این مدرک روزافزون است که بعضی رفتارها، مانند قماربازی، سیستم پاداش مغز را با تاثیراتی مشابه با تاثیر مصرف مواد فعال می­کند و علائم اختلال شرط­بندی تااندازه­ای نزدیک به علائم اختلال مصرف مواد است».


ویژگی‌های رفتار شناختی در افراد مصرف‌کننده مواد اعتیادآور

برای ویژگی های رفتاری و شناختی افراد که سوء مصرف مواد مخدر دارند، باید یک دسته بندی وجود داشته باشد که بتوان به راحتی یک فرد مصرف کننده را شناخت و به او کمک کرد. حتی یک شخص معتاد به مواد اعتیادآور نیز برای کمک به خودش، نیازمند شناخت رفتارهای خود در اثر مصرف مواد می باشد.

۵ ویژگی بارز در افرادی که مواد اعتیادآور مصرف می‌کنند:

·    عزت نفس پایین
·    سیستم روانی لذت محور
·    عدم مسئولیت‌پذیری
·    درماندگی
·    اختلالات هیجانی

آشنایی با خصوصیات مشترک افراد مصرف‌کننده

آشنایی با این خصوصیات باعث درک عمیق‌تری از دنیای درونی یک فرد دچار اعتیاد می‌شود و بهتر خواهیم توانست رفتار او را در شرایط مختلف پیش‌بینی کنیم. البته باید دانست که شدت و ضعف این ویژگی‌ها و میزان اعتیاد در یک فرد، حالت نسبی دارند و هر چه اعتیاد شدیدتر باشد، این ویژگی‌ها نیز بیشتر بروز پیدا خواهند کرد وباید در روانشناسی ترک اعتیاد به آن توجه کرد.
مثلاً ممکن است افرادی وجود داشته باشند که چندین سال به طور تفریحی مصرف‌کننده مواد بوده‌اند ولی هیچ یک از این ویژگی‌ها را به شکل واضح از خود نشان نداده‌اند، در مقابل ممکن است فردی تنها دو سال مصرف مواد را شروع کرده و در این مدت، وابستگی شدیدی به آن پیدا کرده باشد و این ویژگی‌ها را نیز شدیداً از خود نشان دهد.